Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τι ψήφισε ο Σκουλάκης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρώτο μνημόνιο

Αυτοί που οδήγησαν τους Δήμους σε λειτουργική και οικονομική χρεοκοπία έρχονται τώρα και ζητούν ξανά την ψήφο μας, για να συνεχίσουν το "σωτήριον" έργο τους!
Ενας από αυτούς που είπαν το (μνημειώδες) "ναι-σε-ολα" του πρώτου Μνημονίου είναι και ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χανίων και νυν Δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης που ανακοίνωσε πρόσφατα την υποψηφιότητά του για δεύτερη τετραετία.
Ο κ. Σκουλάκης που τον θυμόμαστε  να χτυπιέται φωνάζοντας "δεν είμαι τροϊκανός, δεν είμαι τροϊκανός" κατά τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το αίτημα 3.500 δημοτών που ζητούσαν να ακυρωθούν οι τεράστιες αυξήσεις που επέβαλλε ο ίδιος στα Δημοτικά τέλη, έδωσε με την ψήφο του το δέυτερο μεγάλο χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού πρώτα είχε ψηφίσει το σχέδιο Καλλικράτης που διέλυσε ουσιαστικά τους Δήμους, πράγμα που δεν αμφισβητείται πια από κανέναν. Δείτε τί ψήφισε:

Σύμφωνα με τον νόμο 3845 του ΦΕΚ 65/2010, γνωστού και ως μνημόνιον, απαγορεύονται πλέον όχι μόνο  οι προσλήψεις, αλλά και η ανανέωση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.  Σε εφαρμογή του μνημονίου δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 13.500 συμβασιούχων οι οποίες έληγαν το 2011. Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στην καθαριότητα, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τις επιπτώσεις που υπήρξαν στο συγκεκριμένο τομέα. 
Εξαιτίας της μείωσης των πόρων, πολλοί Δήμοι βρέθηκαν αργότερα υπερχρεωμένοι.  Έτσι οι δήμοι αδυνατούν να επιτελέσουν το αυτοδιοικητικό τους έργο και οδηγούνται  στην αγκαλιά των ΣΔΙΤ,  στις συμπράξεις δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.
Οι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή του μνημονίου και αφορούν στην περικοπή των κονδυλίων είναι ξεκάθαρες. Ήδη μέχρι 31/8/10 είχαν περικοπεί  515.οοο.οοο ευρώ από κονδύλια που αφορούσαν σε έργα και λειτουργικές δαπάνες, εκ των οποίων 315.000.000 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και 200.000.000 από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).
Ακόμη χειρότερα, σε επίπεδο περιφερειών το μνημόνιο κατορθώνει να οδηγήσει τις 13  αυτές διοικητικές μονάδες σε απευθείας συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξεύρεση κονδυλίων. Έτσι παρακάμπτεται  και απαξιώνεται ο ρόλος του εθνικού κράτους, και οδηγούνται επίσης οι περιφέρειες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Μην κρατώντας ούτε τα προσχήματα για το πώς βλέπει το μνημόνιο την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει εγγραφεί ξεκάθαρα στο περιεχόμενό του, και συγκεκριμένα στη σελίδα 1349, η πρόνοια κατά την οποία τα τρία έτη 2011, 2012 και 2013 προβλέπεται η περικοπή πόρων ύψους  500.000.000 ευρώ ανά έτος από τον Καλλικράτη.
 Η εφαρμογή του Καλλικράτη συνιστά την επιβολή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στους δήμους, του μοντέλου δηλαδή κατά το οποίο υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας για ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν παροχή σε τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία «αποσυγκεντρώνονται». Η λογική αυτή έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ,  οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των δήμων. Μη έχοντας τα ανάλογα κονδύλια, παρατηρούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους, μιας και η αδυναμία πρόσληψης διδακτικού προσωπικού από τη μια, όσο και η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών από την άλλη, έχουν οδηγήσει στην αδυναμία των δήμων να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους γονείς. Ταυτόχρονα,  αυξήθηκαν τα τροφεία για τους συγκεκριμένους σταθμούς.
 Επίσης ο πολιτικός έλεγχος, ο οποίος επιδιώχθηκε μέσω του Καλλικράτη, φαίνεται στην αδυναμία αυτοδιοικητικών κινήσεων, έξω από το επίσημο πολιτικό σκηνικό, να συμμετάσχουν στις επερχόμενες εκλογές, μιας και οι απαιτήσεις του νόμου ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητές τους.

Αυτά ψήφισε ο νυν Δήμαρχος Χανίων, που ζητά ξανά την ψήφο μας, φροντίζοντας να αποδίδει τις αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την αδυναμία του Δήμου να κάνει έργα στις "περικοπές" που του επιβάλλει το μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος ψήφισε και εφαρμόζει.

του Γιώργου Γυπάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου