Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες Χανίων είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκυλιών. Είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές του Δήμου, παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από ιδιώτες και ιδιωτικούς φορείς.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο θέμα είναι η έλλειψη συστηματικής παρέμβασης από την πλευρά της δημοτικής αρχής η οποία είναι και η καθ ύλη αρμόδια για την επίλυση του προβλήματος. Οι όποιες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητά, έλλειψη σταθερού προσανατολισμού και μάλλον μια διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων και επικοινωνιακού χειρισμού.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων του οποίου η σημασία μάλλον έχει υποτιμηθεί από τις αρμόδιες αρχές, έχει επιδράσεις στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στην εικόνα της πόλης τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τους ξένους τουρίστες και εγείρει ερωτηματικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε συνολικά σαν τοπική κοινωνία την ευζωία. Η οικονομική επίπτωση του προβλήματος στον τουρισμό δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται αφού η πόλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων στο εξωτερικό για τη κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα. Δεν θα πρέπει εδώ να μας διαφεύγει ότι η πλειοψηφία των τουριστών που επισκέπτονται τα Χανιά προέρχονται από χώρες όπου το πρόβλημα αυτό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και η ύπαρξή του εκλαμβάνεται (λαθεμένα ή σωστά) σαν έλλειψη κουλτούρας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Παρακάτω ακολουθούν οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών έχοντας υπόψη τις προτάσεις του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων που έχει μεγαλύτερη εμπειρία πάνω στο ζήτημα.
1) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ
Η δημιουργία του αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την ανάληψη οποιασδήποτε προσπάθειας για τον περιορισμό του προβλήματος και πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο στόχο. Η κωλυσιεργία των προηγουμένων δημοτικών αρχών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι εμφανής. Το πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού κτηνιατρείου θα πρέπει να καθορίζεται από την παρουσία έμπειρου κτηνιάτρου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μετά από υπογραφή σύμβασης με το δήμο ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για όλες τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται στο χώρο και θα έχει τη πλήρη ευθύνη για την καταγραφή και σήμανση των ζώων που προσκομίζονται. Το έργο του αναγκαστικά θα πρέπει να πλαισιώνεται από αυστηρά εθελοντική εργασία κτηνιάτρων σύμφωνα και με το ν. 4039 και ζητώντας τη συνδρομή του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας , και των Κτηνιατρικών Σχολών Θεσσαλονίκης και Καρδίτσας.
Η προσκόμιση των ζώων θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του Δήμου από συνεργείο με σχετική εκπαίδευση, επιδιώκοντας και εδώ την αρμονικότερη δυνατή συνεργασία με φιλόζωϊκά σωματεία και πολίτες.
Πάγιος εξοπλισμός και αναλώσιμα υλικά θα πρέπει να βαρύνουν το προϋπολογισμό του Δήμου και θα πρέπει να γίνει αναζήτηση τυχόν δωρεών.
Για λεπτομέρειες που αφορούν το τρόπο λειτουργίας του κτηνιατρείου θα πρέπει να αναζητηθεί τεχνογνωσία από Δήμος ανά την Ελλάδα που λειτουργούν με επιτυχία τη συγκεκριμένη δομή.
2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ
Είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη πηγή που τροφοδοτεί τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων είναι τα ¨ανεπιθύμητα¨ δεσποζόμενα ζώα καθώς και οι ανεπιθύμητες γέννες τους. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση οι ενέργειες του Δήμου πρέπει να προσανατολιστούν σε δύο κατευθύνσεις:
α) Η πρώτη είναι αυτή της ενημέρωσης των πολιτών. Θα πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό τι σημαίνει συμβιώνω με ένα ζώο, τι υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και φροντίδα απαιτεί η κατοχή ενός ζώου ώστε η συμβίωση να είναι αρμονική και επωφελής και από τα δύο μέρη. Πάνω σε αυτή τη βάση ο Δήμος θα πρέπει να διοργανώνει ομιλίες σε σχολεία, σεμινάρια, δημόσιες συζητήσεις, διανομή εντύπου και διαφημιστικού υλικού. Η ενημέρωση θα πρέπει να ανατεθεί σε ανθρώπους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να γίνει σε εθελοντική βάση.
β) Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα, (εφόσον αυτό είναι οικονομικά εφικτό) της επιδότησης του κόστους στείρωσης και σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, που πραγματοποιούνται από ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης. Αυτό θα γίνει για να μπορεί να ελεγχθεί με καλύτερο τρόπο η κύρια δεξαμενή τροφοδότησης των αδέσποτων ζώων που αποτελούν τα ανεξέλεγκτα και ανεπιθύμητα δεσποζόμενα ζώα.
3) ΔΙΚΤΥΟ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Θα πρέπει με πρωτοβουλία και συντονισμό του Δήμου και τη συνεργασία Ζωοφιλικών Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη πόλη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων, εύκολα προσβάσιμου στο δημότη το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή διαδικτυακού site με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα διαθέσιμα προς υιοθεσία ζώα.
4) ΤΡΟΦΗ- ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Θα πρέπει να δημιουργηθούν με ευθύνη του Δήμου και τη συνδρομή Ζωοφιλικών Σωματείων ταΐστρες και ποτίστρες για αδέσποτα ζώα σε επιλεγμένα σημεία και κατόπιν συνεννόησης με περιοίκους.
5) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΖΩΟΦΙΛΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Για όλες τις παραπάνω προτεινόμενες δράσεις κρίνεται απαραίτητη η στενή συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία και συλλόγους που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία αλλά και άτομα με ευαισθησία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η καταγραφή σήμανση και εξέταση των ζώων που διαβιούν σε καταφύγια για αδέσποτα καθώς και η σταδιακή αποσυμφόρηση των καταφυγίων αυτών μέσω στειρώσεων που θα διενεργούνται από το δημοτικό κτηνιατρείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου