Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Από το χθεσινό Δ.Συμβούλιο

Με μια θυελλώδη συνεδρίαση, ξεκίνησε τη θητεία του το νέο δημοτικό συμβούλιο των Χανίων.

Ο Γιάννης Περάκης, πρώην δήμαρχος Σούδας, εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Με 32 ψήφους υπέρ, έναντι 11 λευκών και 4 άκυρων ο κ. Περάκης ψηφίσθηκε για τα επόμενα 2.5 χρόνια ως πρόεδρος του Δ.Σ. 

Για τη θέση του Αντιπροέδρου προτάθηκε από την αντιπολίτευση ο κ. Γιώργος Αρχοντάκης που πήρε 30 ψήφους με 12 λευκά και 5 άκυρα.

Για τη θέση του γραμματέα του Δ.Σ. που προέρχεται από την ελάσσονα αντιπολίτευση προτάθηκε η κ. Κατερίνα Βουτετάκη από την παράταξη της Πρωτοβουλίας Πολιτών.  Στην εσωτερική ψηφοφορία των τριών παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ο κ. Παπαντωνάκης απείχε από τη διαδικασία) δηλαδή των παρατάξεων Παπαδογιάννη, Σαρρή και Ρίζου η κ. Βουτετάκη πήρε 5 ψήφους (4 η παράταξη Σαρρή και 1 Ρίζου) και ο κ. Γούλας από την παράταξη Παπαδογιάννη πήρε τους 4 ψήφους της παράταξης του (απουσίαζε η κ. Θεοχαρούλα Μυλωνάκη).

 Η εκλογή γραμματέα από την τέταρτη παράταξη προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαδογιάννη και σε αυτό το σημείο προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων.

Στην ψηφοφορία σε όλο το δημοτικό συμβούλιο η κ. Βουτετάκη εκλέχθηκε με 30 ψήφους έναντι 7 άκυρων και 10 λευκών.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής .
 Σε αυτή τη φάση είχαμε τη συμμαχία  Σκουλάκη - Παπαδογιάννη με σκοπό τον αποκλεισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς από τις υποψηφιότητες της μειοψηφίας για τα τακτικά μέλη και της Ανταρσύα ενώ επιβράβευσαν τον κ. Παπαντωνάκη για την στάση του στην εκλογή του προεδρείου.  

Μετά από  εξαντλητικές ψηφοφορίες από την ολομέλεια για τα τακτικά αλλά και τα αναπληρωματικά μέλη και λίγο πριν να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ψηφοφοριών  των αναπληρωματικών της οικονομικής επιτροπής μεταξύ των Λειψάκη - Καραγιαννάκη, (η τελευταία για τις επιτροπές), ο Καραγιαννάκης δήλωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του για να διευκολύνει της ψηφοφορία (πράγμα που βέβαια δεν έβγαζε κανένα νόημα, αλλά όπως του διευκρίνισε και η νομική σύμβουλος δεν ήταν και σύννομο). Εδώ κάπου κι ενώ όλοι  αναζητούταν η σωστή ερμηνεία του νόμου και της εγκυκλίου, με "πρωτοπαλλήκαρο" τον Λειψάκη και με σημαία τις δήθεν μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής (με ένα λογύδριο περί πρωτοφανούς διαδικασίας που έχει εξαντλήσει τους δημοτικούς συμβούλους) η παράταξη του Σκουλάκη αποχώρησε από τη συνεδρίαση κατά τις 2 παρά τέταρτο. Μετά την αποχώρηση τους, ο Παπαδογιάννης ανακάλεσε την παραίτηση του Καραγιαννάκη για να διευκολύνει τη διαδικασία (αφού πρώτα την είχε δυσχεράνει ο ίδιος) προσβλέποντας ότι μετά την ολοκλήρωση και αυτής της τελευταίας ψηφοφορίας για τις επιτροπές, θα αναβαλλόταν η ψηφοφορία για την ΠΕΔ.
Όμως η νομική υπηρεσία αποφαινόταν ότι είναι επικίνδυνο να αναβάλλουμε την ψηφοφορία, διότι το κόστος πιθανόν να ήταν να χάσουμε όλες τις θέσεις στην ΠΕΔ, ξεκίνησε μια σταυροφορία να πείσει το σώμα να διακόψει τη συνεδρίαση για την επομένη το μεσημέρι . Δημιουργήθηκε έντονη ανησυχία και κουβέντες σε πηγαδάκια αλλά και αλλεπάλληλες τοποθετήσεις των επικεφαλής που κράτησαν περίπου μία ώρα. 

Η Πρωτοβουλία, ο Ρίζος και ο Παπαντωνάκης και σύμβουλοι της πλειοψηφίας  τάχθηκαν  υπέρ της συνέχισης   της  διαδικασίας. Έτσι η πλειοψηφία του Δ.Συμβουλίου    δεν  υπέκυψε   στον κενό εκβιασμό του Σκουλάκη που  ουσιαστικά δεν παρέθεσε κανένα επιχείρημα για την αποχώρησή του με άμεση συνέπεια να ρισκάρουμε τις θέσεις στην ΠΕΔ. 

 Όταν ήρθαν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και αποκαλύφθηκε ότι ο Παπαδογιάννης με τον Σκουλάκη είχαν κατέβει μαζί με κοινό συνδυασμό για την ΠΕΔ όλο το δημοτικό συμβούλιο έβαλε τα γέλια με αυτήν την αποκάλυψη και η παράταξη του Παπαδογιάννη αποχώρησε περί τις 3.10 επιμένοντας ότι αυτός είναι άντρας... 

Οι υπόλοιποι ψήφισαν κανονικά και οι θέσεις της ΠΕΔ για την αντιπολίτευση μοιράστηκαν μεταξύ των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλαδή βγήκε και ο Παπαντωνάκης και ο Ρίζος και από την Πρωτοβουλία τρεις (Σαρρής, Βουλγαρίδης, Κουρούσης), αλλά χάθηκε μία θέση αφού δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος για να την πάρει, εφόσον το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας είχε τρεις μόνο υποψηφίους, μη μπορώντας να φανταστεί τέτοια εξέλιξη.

 Από τη δημοτική αρχή βγήκαν και οι 12.

Στις επιτροπές βγήκαν οι εξής:

Τακτικοί της Oικονομικής: Αλιφιεράκη, Ανδρεάδης, Βλαχάκης, Τζινευράκης, Φαντριδάκης, Φοβάκης (από την πλειοψηφία), Παπαντωνάκης 38, Κοκκινάκη 32, Γούλας 30 (από τη μειοψηφία).

Αναπληρωματικοί της Οικονομικής: Λεβεντάκης 33, Κοτζαμιχάλης 29, Ξανθουδάκης 29 (από την πλειοψηφία), Σαρρής 36, Λειψάκης 25, Καραγιαννάκης 25 (οι Λειψάκης - Καραγιαννάκης πήραν στην πρώτη ψηφοφορία 20 και 21 αντίστοιχα και βγήκαν στη σειρά που στους γράφω μετά από κλήρωση, αφού στη δεύτερη ψηφοφορία ισοψήφησαν).

Τακτικοί της Ποιότητας ζωής: Λεβεντάκης 40, Ψυχογιού 40, Βαρδάκης 39, Βλαζάκης 39, Φιωτάκης 37, Κοτζαμιχάλης 34 (από την πλειοψηφία), Παπαντωνάκης 36, Παπαδογιάννης 37, Αγγελάκη 34, Λειψάκης 29 (οι Παπαδογιάννης - Αγγελάκη βγήκαν με τη δεύτερη ψηφοφορία και στην πρώτη είχαν πάρει 21 και 20 αντίστοιχα).

Αναπληρωματικοί της Ποιότητας ζωής: Παινεσάκης 32, Καραμπινάκης 31, Κεμεσίδης 29 (από την πλειοψηφία), Βουλγαρίδης 36, Παπαδάκης 25, Σχοινοπλοκάκης 23 (ο Σχοινοπλοκάκης βγήκε με την τρίτη ψηφοφορία και είχε πάρει 20 και 24 σταυρούς αντίστοιχα στις προηγούμενες ψηφοφορίες).

Το δημοτικό συμβούλιο έληξε λίγο πριν τις 4...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου