Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Για την κοινωνική προστασία των πολιτών και την οικονομική ανασυγκρότηση του δήμου Χανίων σαν ενιαίου συνόλου (ως δίκτυο κοινοτήτων) – Κείμενο συμβολής σε μια αναγκαία συζήτηση

«ΑΝ ΔΕ ΣΕ ΣΩΣΩ ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΣΩ ,ΔΙΧΩΣ ΒΟΥΝΑ ,ΔΙΧΩΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΣΩ»
(μαντινάδα  γραμμένη σε πανό του κινήματος κατά των ΒΑΠΕ  που ανοίχτηκε μπροστά στο συμβούλιο Επικρατείας)

Οι δημοτικές εκλογές και στο Δήμο Χανίων,  όπως και σε όλη την ώρα θα αποτελέσουν σημαντικό πολιτικό γεγονός. Οι δημότες μας θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν την απάντηση που θα σημάνει την αρχή του τέλους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών συμμετέχοντας σε   ένα σοβαρό αυτοδιοικητικό ενωτικό κίνημα που θα συμβάλει στην κατάργηση των μνημονίων και των αιτιών που τα δημιούργησαν,  που θα προτάσσει τις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου και θα θέσει το δήμο στην υπηρεσία των κατοίκων και των αναγκών τους.


Εμείς τα μέλη της κίνησης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ»-ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ με υποψήφιο δήμαρχο τον εκπαιδευτικό Γιάννη Σαρρή   συμμεριζόμαστε την αρχή «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη » αγωνιζόμαστε  μέσα από τις γραμμές αυτού του κινήματος για δυό βασικά πράγματα. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε στην επανακίνηση της τοπικής οικονομίας για το σύνολο του δήμου  και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε την περιοχή μας σαν τόπο κοινωνικής συνοχής και συλλογικής μνήμης. Στο σημερινό άρθρο μας επικεντρώνουμε στο ζήτημα της επανακίνησης της οικονομίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ  
 Για μας το ζήτημα της επανακίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας αποτελεί  μία ενιαία κοινωνική – οικονομική – πολιτιστική διαδικασία που αποσκοπεί όχι μόνον στην οικονομική μεγέθυνση, αλλά συνδυασμένα στην κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική πρόοδο και προστασία. Στην ικανοποίηση των αναγκών όλων των πολιτών  του δήμου χωρίς διακρίσεις, στην εξομάλυνση των κοινωνικών και τοπικώνανισοτήτων, στην αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση και διαφύλαξη των μη ανανεώσιμων πόρων.
Η δημοτική  μας κίνηση  επιδιώκει   να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση  του τόπου στηρίζοντας  και διευκολύνοντας κάθε πρωτοβουλία  ατομική και συλλογική αλλά και συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
 Θεωρούμε ζωτικής σημασίας για τον τόπο τη ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του δήμου και την δημιουργία προϋποθέσεων καθολικής και ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών, και ιδιαίτερα των νέων στην διαδικασία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Επιδιώκουμε  η ανάπτυξη να έχει τελικό αποτέλεσμα την απασχόληση, τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με ιδιαίτερη προσοχή στις υποβαθμισμένες περιοχές και στις κοινωνικά ευαίσθητες κατηγορίες  .
Η κοινωνία, το περιβάλλον και η οικονομία του   Δήμου, πρέπει να αντιμετωπίζονται αδιάσπαστα και αλληλένδετα. Τα προβλήματα σ’ όλους τους χώρους είναι κοινά και δεν διαχωρίζονται αλλά επιλύονται με πολιτικές, στόχους και δράσεις στη βάση ενός κοινού γενικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και στη βάση της συνεργασίας και της συνυπευθυνότητας όλων των συντελεστών της οικονομίας.
Ο Δήμος μας σε όλη του την έκταση  αναμφισβήτητα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Οι πλούσιοι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι και οι ιδιαίτερα ευνοϊκές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες προδιαγράφουν τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη κυρίως του τουρισμού και της γεωργίας μέσα από την δημιουργία  ισχυρών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο βασικών τομέων της τοπικής οικονομίας, της γεωργίας και του τουρισμού.
Ο πληθυσμός και οι τουριστικές δραστηριότητες είναι υπερ-συγκεντρωμένοι στο βόρειο παραλιακό τμήμα, όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες υποδομές, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγροτικές και ορεινές περιοχές που χαρακτηρίζονται από τη διασπορά του πληθυσμού σε μικρούς αγροτικούς οικισμούς και το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης.
Η μελέτη και υλοποίηση έργων και ρυθμίσεων στην περιοχή επιβάλλεται πέραν των οικονομικών από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών και ορεινών περιοχών πρέπει να συνδυάζεται με την στήριξη και αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας με την βελτίωση των συνθηκών ζωής.  Το πρόβλημα της ανάπτυξης  στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους  και ιδίως στην γεωργική και ορεινή περιοχή του δήμου και του  νομού  γενικότερα δεν έχει μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική διάσταση.
-   Η ανάδειξη της τοπικής αναπτυξιακής δυναμικής θεωρούμε ότι πρέπει  να προϋποθέτει:
-       την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών. Την ενθάρρυνση και στήριξη κάθε δραστηριότητας η οποία συμβάλλει θετικά στην απασχόληση.
-   την αξιοποίηση του δυναμικού της τοπικής οικονομίας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, την ενεργοποίηση των τοπικών φυσικών, οικονομικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων πόρων.
-   την στήριξη σε ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης των φυσικών, πολιτιστικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων, με σαφή την διάσταση της διαφύλαξης τους στο μέλλον,
-   την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών με την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστιθέμενης αξίας.
-   την ενίσχυση της αλληλοϋποστήριξης και συμπληρωματικότητας μεταξύ των παραγωγικών δραστηριοτήτων (τουρισμός, γεωργία, μεταποίηση)
-   την εκμετάλλευση της δυνατότητας άντλησης νέων πόρων από τα   διάφορα Προγράμματα.
 ΕΙΔΙΚΩΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Α. Για την γεωργία-κτηνοτροφία
Ο αγροτικός τομέας  θα έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας της τοπικής μας οικονομίας. Η συνεχής υποχώρηση του, δημιουργεί  σοβαρούς κίνδυνο για την οικονομία, πράγμα που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την   Αυτοδιοίκηση.   Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρει τους  βοηθητικούς  μηχανισμούς σε μια τέτοια κατεύθυνση με στόχους μεταξύ άλλων την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την μεταποίηση τους και τη διάθεσή τους ως τρόφιμα  επώνυμα, τυποποιημένα και ποιοτικά με προστιθέμενη αξία και  εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ο Δήμος πρέπει να υποστηρίξει μέτρα όπως:
Η στήριξη της κτηνοτροφίας
 Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και την παραγωγή βιολογικών φυτικών και ζωικών προϊόντων.
Η ουσιαστική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τόσο ως προς τις ποικιλίες στα εσπεριδοειδή όσο και  τα είδη και την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών όπως των υποτροπικών και εξωτικών που ευδοκιμούν στην περιοχή μας.  Σε αυτήν την προσπάθεια των αγροτών πρέπει να βρεθεί κάθε δυνατή οικονομική και τεχνική αρωγή από την πολιτεία με πόρους Εθνικούς και της Ε.Ε. Ο δήμος πρέπει να συμμετέχει ενεργά με τεχνογνωσία, υποστήριξη κ.λ.π.
Η ενίσχυση συνεταιριστικών – ομαδικών των δραστηριοτήτων στους τομείς τυποποίησης-πιστοποίησης των γεωργικών προϊόντων.
Η αξιοποίηση του μόνιμου πληθυσμού για το σχηματισμό μικρών, δυναμικών μονάδων οικιακής μεταποιητικής βιοτεχνίας.
 Η ασφαλτόστρωση-βελτίωση-συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
 Η διασύνδεση γεωργίας – τουρισμού με σεβασμό από τους ξενοδόχους της υφιστάμενης νομοθεσίας(π.χ τα ξενοδοχεία πολυτελείας οφείλουν από το νόμο να σερβίρουν στο πρωινό τους φρέσκο χυμό). Την αξιοποίηση της τουριστικής αγοράς για τη διάθεση περισσότερης αγροτικής παραγωγής. Την επέκταση των τουριστικών δραστηριοτήτων στην ενδοχώρα.
Η ανάδειξη και προώθηση της Κρητικής διατροφής στις τουριστικές δραστηριότητες και την προώθηση των προϊόντων που την υποστηρίζουν   η καθιέρωση Τοπικού Συμφώνου για τα αγροτικά προϊόντα μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων, για την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων στις τουριστικές δραστηριότητες.
Β. Για την μεταποίηση
Οι επιχειρήσεις της μεταποίησης είναι σχετικά μικρού μεγέθους και εμφανίζουν προβλήματα χωροθέτησης, οργάνωσης, εκσυγχρονισμού, ποιότητας και τυποποίησης.  Η δημιουργία οργανωμένων χώρων ανάπτυξης με βάση τον χωροταξικό σχεδιασμό, η δημιουργία συλλογικών υποδομών και κοινών υποστηρικτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών εμπορίας, χρηματοδότησης, εγγυοδοσίας και τεχνολογίας, η ανάπτυξη επενδύσεων σε μονάδες με εξαγωγικό προσανατολισμό παραμένουν ως κύριος στόχος. Πρέπει να λυθεί οριστικά , έφεξης , το  πρόβλημα της γης υψηλής παραγωγικότητας στην περιοχή της Αγιάς με προβολή ως μόνης λύσης την προώθηση χωροθέτησης νέας βιομηχανικής ζωής. Δεν επιτρέπεται η περιοχή του Κάμπου να γίνει «άτυπα» η χαβούζα της πόλης. Υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια ανάπτυξης του τομέα της μεταποίησης (βιοτεχνίες).
 Πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στην υψηλή τεχνολογία. Μπορούν να δημιουργηθούν κοιτίδες και λόγω του Πολυτεχνείου Κρήτης.
 Γ. Για τον τουρισμό
Ο τομέας με δυναμισμό στην ανάπτυξή του είναι ο τουρισμός.   Ο κλάδος ωστόσο, παρά τη δυναμικότητά του, αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στην εποχικότητα του και στον μονοδιάστατο προσανατολισμό στον μαζικό τουρισμό.   Οι υποδομές, η γενικότερη κατάσταση και η ποιότητα του δημόσιου χώρου,  είναι κρίσιμοι παράγοντες στήριξης και ανάπτυξης του τομέα.
Η αναβάθμιση της ποιότητας, ο εμπλουτισμός, η χρονική επέκταση και η διαφοροποίηση των προϊόντων, η δημιουργία ειδικών υποδομών, η διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι οι κύριοι στόχοι για την ενίσχυση του δυναμισμού του τουρισμού. Ειδικότερα  στόχοι  πρώτης γραμμής πρέπει να είναι:
Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου. Ειδικά για την πόλη των Χανίων 12-μηνη διάρκεια.
-   Η διαφύλαξη και η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος που  αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την τουριστική οικονομία. Η τουριστική ανάπτυξη στο χώρο απαιτεί σχεδιασμό ώστε να μην επέρχεται υπερσυγκέντρωση – κορεσμός και να απαξιώνεται η βάση της.
-   Ο δημόσιος χώρος και η φύση απαιτούν ειδική διαχείριση και μεγαλύτερη φροντίδα από το Δήμο και σύνολο των φορέων. Τουριστικές περιοχές με άναρχη ανάπτυξη χρειάζονται ανάπλαση με περιβαλλοντικά κριτήρια.
-   Διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης προς ιδιαίτερα αξιόλογες περιοχές της ενδοχώρας του Δήμου που έχουν παραμείνει αναξιοποίητες και δημιουργία κατάλληλων υποδομών γι’ αυτό.
-   Προβολή και αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς του νομού, της πολιτιστικής ταυτότητας και των παραδοσιακών δραστηριοτήτων για την προσέλκυση νέων και ειδικών κατηγοριών τουρισμού.
-   Απαιτείται δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων με ισχυρότερη ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής. Προώθηση εναλλακτικού και ειδικού θεματικού τουρισμού (συνεδριακού, φυσιολατρικού, θαλάσσιου, αθλητικού, ιατρικού, θρησκευτικού  κτλ.),  Στοχευμένη τουριστική προβολή,   με έμφαση στην ηλεκτρονική ενημέρωση και προβολή. Δημιουργία και υποστήριξη δικτυωμένων γραφείων πληροφόρησης και ενημέρωσης επισκεπτών σε κεντρικά σημεία.
-   Ανάδειξη, Προώθηση και Κατασκευή φυσιολατρικών διαδρομών και μονοπατιών. Κατασκευήποδηλατοδρόμων και περιπατητικών διαδρομών
-   Δημιουργία διεθνών πολιτιστικών θεσμών που θα συμβάλουν στην προβολή του Δήμου και θα τον καθιστούν αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο.
-Δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού για την επεξεργασία και εισήγηση θεσμών  τουριστικής ανάπτυξη και προβολής.
Δ. Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα
 Η δημοτική μας κίνηση επιδιώκει την συνεργασία και στήριξη του Πολυτεχνείο Κρήτης, Παράρτημα Χανίων ΤΕΙ Κρήτης, ΜΑΙΧ, Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, ΑΔΣΕΝ, Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Στήριξη των ερευνητικών κέντρων (Ινστιτούτο) και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Τηλεπικοινωνιών του Πολυτεχνείο Κρήτης.
Η  προώθηση μιας τοπικής αναπτυξιακής δυναμικής και η δημιουργική πορεία του  , είναι υπόθεση όλων μας. Προϋποθέτει όμως και μια Δημοτική Αρχή Αυτόνομη  Ριζοσπαστική ,Εναλλακτική, Οικολογική πάνω από όλα διεκδικητική, αποτελεσματική και ικανή να ενώσει και να εκφράσει τη συλλογική θέληση  της τοπικής Κοινωνίας . 

Νίκος Τζάρας , Μανόλης Ντουνουνάκης, Μαρίζα Μυστακίδου μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών-ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου