Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παρουσίαση υποψηφίων και θέσεων για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια


Η δημόσια υγεία από την πλευρά του δήμου

Παρουσίαση υποψηφίων και θέσεων για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια

Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Σήμερα στο ΠΕΔΥ Χανίων παρέχουν τις υπηρεσίες τους 3 γενικοί-οικογενειακοί (αντί των 12-15 που υπήρχαν παλιότερα), 3 γιατροί ειδικοτήτων και 3 οδοντίατροι. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβληθούν μόνο σε μια μικρή γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων, λόγω έλλειψης της υλικοτεχνικής υποδομής. Βασικές ειδικότητες, όπως παιδίατρου, ορθοπεδικού, γυναικολόγου, καρδιολόγου, ψυχίατρου κ.α., απουσιάζουν εντελώς.
Κοντά σ’ αυτό το πρόβλημα, την εποχή της περικοπής των εισοδημάτων των εργαζομένων, έρχονται να προστεθούν και τα διάφορα χαράτσια: Χαράτσι στο τηλεφωνικό κλείσιμο του ραντεβού, χαράτσι και στην εκτέλεση της συνταγής, ενώ παράλληλα, η συμμετοχή στα φάρμακα είναι σημαντικά αυξημένη, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Υπουργού για φτηνό φάρμακο.
Ο Δήμος σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι απλός θεατής. Ούτε στα λόγια δεν έχει καταγγείλει αυτές τις πολιτικές, δεν έχει κινητοποιήσει τους πολίτες, δεν αγωνίσθηκε μαζί τους για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος τους, αυτό της ελεύθερης, δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Δεν φρόντισε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος συνταγογράφησης. Η δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου ή Ιατρείου Συνταγογράφησης, είναι μια επαναλαμβανόμενη εξαγγελία, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Το τελευταίο διάστημα, η εξαγγελία που κυριαρχεί, είναι αυτή της δημιουργίας από τον Δήμο, ενός Αστικού Κέντρου Υγείας στον χώρο του παλιού νοσοκομείου. Το λέμε καθαρά: είναι μια εξαγγελία ψηφοθηρική, δεν έχει καμιά πιθανότητα υλοποίησης και λειτουργίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος, από το γεγονός πως στον πρόσφατο Νόμο, που η κυβέρνηση πέρασε τον περασμένο Φλεβάρη για την ΠΦΥ (ένα Νόμο που διέλυσε ότι είχε απομείνει στην ΠΦΥ, για τον οποίο ο Δήμος Χανίων δεν είπε λέξη), ορίζεται αυστηρά πως μόνο ένα ΑΚΥ θα λειτουργεί σε κάθε καποδιστριακό Δήμο.
Εκτός αυτού, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στέγασης ΑΚΥ στο Δήμο μας. Τα νεόδμητα πολυϊατρεία στη Λεωφόρο Σούδας καλύπτουν τις ανάγκες. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης και εξοπλισμού, που βέβαια, θα λυθεί μόνο με ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της υγείας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως για να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ο Δήμος πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα της Πρόληψης της Υγείας των πολιτών, που πρέπει να διαπερνά όλες τις υπηρεσίες του, (πολεοδομία, συγκοινωνιολογία κ.λπ.) και φυσικά η δημιουργία προγραμμάτων αγωγής υγείας, οι εμβολιασμοί, η αξιοποίηση του θεσμού ΚΟΙΝΣΕΠ για άτομα με ψυχικές διαταραχές κ.λπ.

Δευτεροβάθμια περίθαλψη
Οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων της χώρας μετά βίας επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Μετά έρχεται το χάος! Οι άνεργοι και ανασφάλιστοι ασθενείς καταφέρνουν με χίλιες δυσκολίες να νοσηλευτούν στα Νοσοκομεία, με τη συνδρομή των υγειονομικών και την ανοχή ορισμένων Διοικήσεων. Όμως το εξιτήριό τους συνοδεύεται από μια τραυματική εμπειρία: τα νοσήλια - υπέρογκα πολλές φορές- αποστέλλονται στο Δημόσιο Ταμείο και επισύρουν μέχρι και κατασχέσεις σπιτιών. Δηλαδή οι ανασφάλιστοι ασθενείς κινδυνεύουν μετά τη νοσηλεία να μείνουν και άστεγοι.
Η περικοπή των κονδυλίων κατά 2,3 δισ. στα τελευταία 4 χρόνια έχει οδηγήσει σε απλήρωτες εφημερίες για τους εργαζόμενους, καθώς και σε τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμο υλικό. Η συνεχής προσπάθεια για κάθε χρόνο και μικρότερους προϋπολογισμούς, έχει οδηγήσει στη μεγάλη υποβάθμιση της ποιότητας των υλικών, τα αποτελέσματα των οποίων δυστυχώς θα φάνουν στο άμεσο μέλλον. Η ευρεία χρήση γενόσημων φαρμάκων που δεν έχουν υποβληθεί σε ποιοτικούς ελέγχους, εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα τους.
Ειδικά στο νοσοκομείο Χανιών, τα κύρια προβλήματα είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Η μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ρουσφετολογικούς λόγους επιδεινώνει το πρόβλημα. Οι κραυγές κάποιων όψιμων υπερασπιστών της νομιμότητας για ψηφοθηρικούς προφανώς λόγους, δεν πείθουν για την εντιμότητα των προθέσεων τους.
Στο Νοσοκομείο σήμερα υπάρχουν 230 κενά σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και περίπου 120 γιατρών. Έχουν κριθεί για διορισμό 14 ειδικευμένοι γιατροί και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν προσληφτεί. Ταυτόχρονα, πολλοί γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί, δίχως να έχει προβλεφτεί η αντικατάσταση τους. Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένος κατά 40%, ενώ η αύξηση της προσέλευσης των ασθενών είναι και αυτή 40%, λόγω της διάλυσης του ΕΟΠΥΥ και της οικονομικής δυσπραγίας της κοινωνίας.
Απαιτείται η κατάργηση του εισιτήριου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και η επανεξέταση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Είναι απαραίτητο να επανέλθουν άμεσα στη μειωμένη συμμετοχή όλοι οι χρονίως πάσχοντες, να καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Δημοτική κοινωνική πολιτική
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των υπαρχουσών κοινωνικών δομών.
Γηροκομείο: Το χαρακτηρίζει μεγάλη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Η μείωση του μόνιμου προσωπικού έχει κατέλθει σε μη αποδεκτό επίπεδο. Απουσία κοινωνικού λειτουργού, φυσιοθεραπευτή, παρά το γεγονός ότι 40 περίπου ασθενείς είναι μόνιμα κατακεκλιμένοι, ανεπαρκής αριθμός μαγείρων και νοσηλευτών-νοσηλευτριών. Η λειτουργία του δεν πρέπει να επαφίεται σε σχολές μαθητείας.
2) Βοήθεια στο Σπίτι: Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να παγιωθεί σε μόνιμη κρατική δομή και όχι να έχει προσωρινό χαρακτήρα με μικρές παρατάσεις κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας. Οι δωρεάν παροχές υγείας και πρόνοιας είναι υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ευρωπαϊκού κράτους. Η Βοήθεια στο Σπίτι πρέπει να συνεχίσει να παρέχεται δωρεάν στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα και στους ηλικιωμένους ασθενείς.
3) Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο: Ενίσχυση της πετυχημένης λειτουργίας αυτών των δομών ώστε να μπορούν να καλύψουν όσο είναι δυνατόν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
4) Ουσιαστική και όχι ευκαιριακή υποστήριξη των άλλων κοινωνικών δομών της πόλης μας όπως το ΕΛΕΠΑΑΠ, το ΚΗΦΑΑΠ κ.ά.
5) Ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης που αφορούν τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Νοσοκομείου καθώς και με τον Ιατρικό Σύλλογο.
Η υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων μπορεί να γίνει με τη διεκδίκηση κονδυλίων τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους. Απαιτεί βέβαια την αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου όσο και τον κοινωνικό επαναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού του Δήμου.

Αναστασάκη Κατερίνα, συνταξιούχος νοσηλεύτρια (ΔΚ Αρωνίου), Ανδρουλάκης Γιάννης, χειρουργός οδοντίατρος – γραμματέας Συλλόγου Φιλόπτωχου Συσσιτίου Σπλάντζιας (ΔΕ Χανίων), Βουτετάκη Κατερίνα, ψυχολόγος στο ΓΝΧ (ΔΕ Ακρωτηρίου), Βουλγαρίδης Μηνάς, πνευμονολόγος – πρόεδρος του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας (ΔΕ Χανίων), Κόρακας Κώστας, χειρουργός οδοντίατρος (ΔΕ Χανίων), Κόρδα – Πετράκη Μαρία, νοσηλέυτρια στα επείγοντα του ΓΝΧ (ΔΚ Μουρνιών), Κουβάτσος Σάκης, χειρουργός οδοντίατρος (ΔΕ Χανίων), Κουρούσης Χαράλαμπος, ογκολόγος (ΔΕ Χανίων), Πετρουλάκης Βασίλης, ορθοπεδικός, διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής ΓΝΧ – μέλος ΔΣ του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων (ΔΕ Χανίων), Τσιστράκη – Πατσουράκη Ευγενία, νοσηλεύτρια (ΔΕ Ακρωτηρίου).


* H φωτογραφία είναι του φωτογράφου Γιάννη Κλουβιδάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου