Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Παρουσίαση υποψηφίων και θέσεων για τη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα στη διαχείριση του δήμου


Δημοκρατία και συμμετοχικότητα στο δήμο

Παρουσίαση υποψηφίων και θέσεων για τη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα στη διαχείριση του δήμου

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, λόγω των κεντρικών πολιτικών επιλογών και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες και θεσπίστηκαν συνταγματικά, πλήττονται και απαξιώνονται: Από τις απολύσεις και την ανεργία. Από τις περικοπές στην υγεία και την κατάργηση- συρρίκνωση των δομών πρόνοιας. Από την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και τους φραγμούς που τίθενται στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη. Από την απαξίωση του πολιτισμού ως πολυτέλειας δήθεν στις κοινωνικές σχέσεις και στην καθημερινότητα. Από την εκποίηση δημόσιων αγαθών και επιχειρήσεων. Κοινωνικός αποκλεισμός και έκλειψη προοπτικών, αποτελούν το τοπίο της καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας και οδηγούν στην κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής και σε ανθρωπιστική κρίση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Δήμος ειδικότερα, οφείλει και μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις πολιτικές αυτές. Να σταθεί δίπλα στην πληττόμενη από τα μνημόνια, κοινωνία, προστατεύοντας τα βασικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, ουσιαστικά και όχι με όρους φιλευσπλαχνίας: Μέσω της διεκδίκησης και της ανάπτυξης, προκρίνοντας και ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και μορφές αναπτυξιακής δράσης συνεταιριστικού, κοινωνικού και συμμετοχικού χαρακτήρα. Παρέχοντας ισότιμα και ισόνομα, ευκαιρίες σε όλους και αποκρούοντας αποκλεισμούς, τόσο μέσα από τις θεσμοθετημένες δομές του και υπηρεσίες του, όσο και με τη σύμπραξη και συνεργασία του με δράσεις και κινήματα της πόλης.
Ταυτόχρονα, όμως, αναδύεται ως πρωταρχική προτεραιότητα, η προστασία του ίδιου του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποβαθμίζεται, απαξιώνεται και πλήττεται από τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές: Να μη μετατραπεί η τοπική αυτοδιοίκηση, σε τοπική διοίκηση, όπως μεθοδεύεται, για να μπορέσει αυτή να ασκήσει πράγματι δημοτική πολιτική, υπό τους παραπάνω όρους.
Με τη διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων που συστηματικά της αφαιρούνται, προστατεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό της και τα εργασιακά δικαιώματα του, απαραίτητο για την ύπαρξη και λειτουργία της, από τις απολύσεις και την διαθεσιμότητα, καθώς και τις επιχειρήσεις της και τα δημόσια- κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες που αυτές διαχειρίζονται και παρέχουν, από την σχεδιαζόμενη εκποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Με τη χρηστή και αξιοκρατική διοίκηση του δήμου και των υπηρεσιών του. Με τη διεκδίκηση και υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και τον επαναπροσδιορισμό του, ως κρίσιμου μεγέθους για τη λειτουργία της δημοκρατίας: από περιουσία του κράτους (του δήμου) σε περιουσία της κοινωνίας.
Προϋπόθεση και μοχλός προς τούτο, αποτελεί η συναίνεση των πολιτών και της κοινωνίας που θα προκύψει και θα εκφραστεί και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και:
- με την ισχυρή παρουσία κινημάτων διεκδίκησης που θα έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κεντρικής πολιτικής καθώς και της δημοτικής πολιτικής.
με τη συμμετοχή τους στη συνδιαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής, μέσω συμμετοχικών αμεσοδημοκρατικών δομών, που ο Δήμος οφείλει να συγκροτήσει για το σκοπό αυτό, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τη δημιουργία μέσων διαφάνειας, πληροφόρησης και έκθεσης γνώμης και απόψεων, καθιστώντας τη διαδικασία προσβάσιμη και αποτελεσματική.
- με την ενεργοποίηση και αξιοποίηση από τον Δήμο θεσμών που προβλέπονται έστω και ατελώς σήμερα στο νόμο του Καλλικράτη, κυρίως ως συμβουλευτικού χαρακτήρα:
Αφενός μεν, του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης (αρθρ. 77 Ν.3852/2010), για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των νόμων και της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης.
Αφετέρου δε, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (αρθρ. 76 Ν.3852/2010), την οποία συνθέτουν εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες, προκειμένου να εκφέρει ουσιαστική και πολιτικά δεσμευτική για το δημοτικό συμβούλιο, άποψη για θέματα σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό και τεχνικό του πρόγραμμα ,για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος και για και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου.

Βουρλιώτη Αντωνία (Τόνια), δικηγόρος (ΔΕ Χανίων), Δρακάκης Ηρακλής, κοινωνιολόγος (ΔΕ Κεραμειών), Λακιωτάκης Αντώνης, λογιστής (ΔΕ Χανίων), Λεκάκης Ευθύμης, νομικός – οικονομολόγος, (ΔΕ Χανίων), Μαραγκάκης Γιάννης, οικονομολόγος (Δκ Χανίων), Σαριδάκης Γιάννης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης – πρώην αντιπρύτανης, Σαρρή – Τζάρα Χριστίνα, δικηγόρος (ΔΚ Χανίων).


* Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Γιάννη Κλουβιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου