Σάββατο 26 Απριλίου 2014

"Λύσεις με ενεργούς πολίτες" συνέντευξη του υποψήφιου Δημάρχου Χανίων με τη Πρωτοβουλία Πολιτών Γιάννη Σαρρή

Συνέντευξη στον Μάριο Διονέλλη
 
Η δημιουργία της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» και η εκλογή σας ως επικεφαλής μέσα από μαζικές διαδικασίες, τι σηματοδοτούν για την παράταξή σας;
Είναι από τις λίγες φορές που εκατοντάδες πολιτών, συμφωνούν σε βασικές αρχές, συγκροτούν μέσα στην κοινωνία και όχι σε κλειστά γραφεία, μια δημοτική κίνηση και ψηφίζουν δημοκρατικά υποψήφιο δήμαρχο. Με τέτοιες διαδικασίες η κοινωνία κάνει ένα βήμα μπροστά, βγαίνει από την ιδιώτευση και παίρνει την υπόθεση της πόλης και της ζωής στα χέρια της.
Συμμετοχή, δημοκρατία, διαφάνεια, από κοινού υλοποίηση όλων όσων συμφωνούμε. Με αυτές τις αρχές ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε, με το συντονιστικό και όλες τις επιτροπές μας, ανοιχτές σε κάθε Χανιώτη που θέλει να συμβάλει στη διαμόρφωση των προτάσεών μας.
Όλα αυτά προϊδεάζουν και για το πώς θα λειτουργήσουμε αν εκλεγούμε δημοτική αρχή. Οικοδομώντας σχέσεις με τους πολίτες. Με συνελεύσεις γειτονιών και δημοψηφίσματα σε σημαντικά ζητήματα. Με πολίτες ενεργούς που όχι μόνο θα προτείνουν, αλλά θα συμμετέχουν στην υλοποίηση των αποφάσεων και θα ελέγχουν τη δημοτική αρχή. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τη λογική της ανάθεσης που οδηγεί νομοτελειακά στην αποξένωση της δημοτικής αρχής από τους πολίτες και τα προβλήματά τους.
Σας προσάπτουν όμως έλλειψη αυτοδιοικητικής εμπειρίας.
Αν σαν εμπειρία εννοούν, άλλα να λέμε στα λόγια και άλλα να κάνουμε, να υποσχόμαστε διαφάνεια και δημοκρατία και η πρακτική μας να μην έχει καμία σχέση με αυτά, τότε πράγματι τέτοια εμπειρία δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε.Εμείς στηριζόμαστε στην πλούσια εμπειρία των κοινωνικών κινημάτων της πόλης που έχουν πολύ καλύτερη εικόνα από τον κάθε «δημοτικό άρχοντα» για τα προβλήματα. Στηριζόμαστε στην τεχνογνωσία φορέων όπως το Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το ΜΑΙΧ, το ΓΕΩΤΕΕ για τη χάραξη ενός σχεδίου επίλυσης των προβλημάτων του δήμου. Ενός σχεδίου που δεν θα αφορά μόνο την πόλη όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά το σύνολο των περιαστικών περιοχών. Εμείς επιζητούμε μια μόνιμη σχέση με τα τοπικά συμβούλια, τους φορείς των περιοχών αυτών, τις ίδιες τις κοινωνίες, ώστε μαζί να συναποφασίζουμε για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε απανωτές μεταγραφές μεταξύ των τριών άλλων -εκτός της Αριστεράς- σχηματισμών που διεκδικούν το δήμο.
Πρόκειται για πολιτική απάτη. Με επικοινωνιακά τρικ προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο των πολιτών προκειμένου οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν την κατάσταση ως εδώ να κυριαρχήσουν ξανά στα δημοτικά πράγματα. Αποτελεί πρόκληση, άνθρωποι που στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές να εμφανίζονται υπερκομματικοί. Ο κ. Σκουλάκης π.χ. ψήφισε το πρώτο μνημόνιο που επέβαλε μεγάλες περικοπές στους Δήμους και στα αιτήματα των πολιτών απαντά «δεν μου επιτρέπει η κυβέρνηση». Υποκριτικά μιλούν για κοινωνική πολιτική, αυτοί που τρία χρόνια τώρα παρατηρούσαν από μακριά την εξαθλίωση που επέβαλαν τα μνημόνια.
Δεν μπορεί αυτοί που δεν ψέλλισαν κουβέντα για τις πολιτικές που διέλυσαν το δήμο, ένα μήνα πριν τις εκλογές να αλλάζουν ψηφοδέλτιο, μετακινούμενοι προς τον κ. Βάμβουκα ή τον κ. Παπαδογιάννη για να λύσουν τάχα τα προβλήματα του κόσμου.
Όλο αυτό το παιχνίδι αφορά μόνο την προσωπική επιβίωση, την επανεκλογή του ίδιου φθαρμένου πολιτικού προσωπικού. Ο κόσμος είναι ώριμος να κάνει ένα βήμα μπροστά. Να γυρίσει την πλάτη στα παλαιοκομματικά τερτίπια και στο πολιτικό προσωπικό των κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών που αλλάζει πόστα, αλλά διατηρεί τις ίδιες λογικές και πολιτικές.

Η αλλαγή στους δήμους μπορεί να αποτελέσει προπομπό για μια αλλαγή στη χώρα;
Οι συνδυασμοί που συστάθηκαν με κομματικές παρεμβάσεις, δεκανίκια των μνημονίων και των πολιτικών που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ισχυρίζονται πως οι εκλογές έχουν αυστηρά αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Εμείς λέμε ότι ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας είναι βαθιά πολιτικός και πως μπορεί η αλλαγή στους δήμους να βάλει εμπόδια στις μνημονιακές πολιτικές της εξαθλίωσης και να αποτελέσει ξεκίνημα για μια άλλη πορεία της χώρας.
Με τους πολίτες να παίρνουν τους δήμους στα χέρια τους, η ελπίδα πολλαπλασιάζεται. Φανταστείτε ένα «δίκτυο δήμων» που δεν θα διαχειρίζονται απλά τις κυρίαρχες πολιτικές, αλλά θα τις αμφισβητούν. Μια σειρά δήμοι συμπαραστάτες στους καθημερινούς αγώνες των πολιτών για δουλειά, υγεία, παιδεία, δημοκρατία θα δημιουργήσουν ένα άλλο σκηνικό, θα βάλουν τις βάσεις συνολικά για μια πολιτική διέξοδο στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου