Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Παρουσίαση υποψηφίων και προτάσεων από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη δημοτική ενότητα Ν. Κυδωνίας


Ευημερία για τους πολλούς, όχι «ανάπτυξη» για λίγους

Παρουσίαση υποψηφίων και προτάσεων από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη δημοτική ενότητα Ν. Κυδωνίας

Νέα Κυδωνία, μια περιοχή που τα έχει όλα, μια δημοτική ενότητα με άνισα και άναρχα ανεπτυγμένα μέρη. Ένα παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ της ανάπτυξης για τους λίγους και για λίγο, που κάποιοι ευαγγελίζονται, και της ευημερίας και της αειφόρου αξιοποίησης για τους πολλούς. Εμείς, οι άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε στη Νέα Κυδωνία καταγράψαμε κάποια από τα προβλήματα που βιώνουμε και συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία Πολιτών επιχειρούμε να προωθήσουμε λύσεις με συναπόφαση και συνέπεια.

Ο πρώην δήμος Νέας Κυδωνίας συνδυάζει περιοχές παραθαλάσσιες, αγροτικές και ημιαστικές, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί από τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Η μεν παραλιακή ζώνη και ένα τμήμα της κοντινής ενδοχώρας έχουν συγκεντρώσει τουριστική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν γίνει τμήμα ενός ευρύτερου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που να τις συνδέει με τη δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα στην ενδοχώρα και να διαθέτει μακρόπνοο όραμα.
Η εφαρμογή Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποτελεί τη βάση για τη χάραξη πολιτικής όσον αφορά την πόλη, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τους ελεύθερους χώρους, αλλά προϋποθέτει πολιτική βούληση για την κατεύθυνση της υλοποίησης και το χρόνο εφαρμογής του. Ο ιδιαίτερος φόρτος που γνωρίζει το παραλιακό τμήμα της Ν. Κυδωνίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό και τη συντήρηση των δρόμων και των διαβάσεων, αλλά και την τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας και των εμπορικών χρήσεων, ώστε και οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τις φυσικές ομορφιές και οι κάτοικοι να επιβιώνουν της καθημερινότητας. Οι πεζοδρομήσεις και η χάραξη ποδηλατόδρομου θα δώσει άλλη προοπτική και ποιότητα στη χρήση αυτής της οδού και στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου.
Σε αυτή τη φορτισμένη παραλιακή ζώνη, υπάρχουν τμήματα που βιώνουν μια διαφορετική εγκατάλειψη, όπως η παραλία Άπτερα, στο ύψος του Γερμανικού Πουλιού με τα ερείπια του παλιού ξενοδοχείου να χάσκουν και να υποτιμούν μια πολύ όμορφη μεριά της παραλίας. Στο ανεπτυγμένο τμήμα της Χρυσής Ακτής και των Αγίων Αποστόλων παραμένει μια τεράστια δυνατότητα αναξιοποίητη και για την ανάδειξη ελεύθερων δημόσιων χώρων, των παλαιών κτιρίων των κατασκηνώσεων, αλλά και για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις νόμιμες χρήσεις και τα όρια τους προς όφελος του πολίτη.
Στο Γλάρο, το Καλαμάκι, το Σταλό και την Αγία Μαρίνα, υπάρχει ζήτημα και ως προς την πρόσβαση των δημοτών στην παραλία αλλά και ως προς τη στάθμευση των αυτοκινήτων των επισκεπτών που καταλήγουν είτε να κλείνουν το δρόμο με την πολύ πυκνή κυκλοφορία είτε να σταματούν δυο βήματα από τη θάλασσα.
Η ύδρευση και η άρδευση ταλανίζουν ιδιαίτερα τους δημότες με ένταση τους καλοκαιρινούς μήνες. Συχνά η τουριστική και η αγροτική χρήση έρχονται αντιμέτωπες, με την πρώτη να απολαμβάνει της εύνοιας των ιθυνόντων.
Η Νέα Κυδωνία έχει δει το φως της δημοσιότητας –αλλά δεν έχει τραβήξει την προσοχή της δημοτικής αρχής- και για το ζήτημα της σχολικής στέγης, αφού στο δημοτικό σχολείο που «στεγάζεται» στο Γαλατά στέκουν ακόμα 7 προκάτ «αίθουσες διδασκαλίας» για τη στέγαση 550 μαθητών. Αντίστοιχα, χρήζει προσοχής και αναβάθμισης, ώστε να είναι χρήσιμο στους δημότες, και το γήπεδο του Γαλατά, αλλά και εκείνο της Αγίας Μαρίνας.
Οι πολιτιστικές δυνατότητες της δημοτικής μας ενότητας ξετυλίγονται από τα μνημεία (Μάχης της Κρήτης, Γολγοθά κ.ά.) μέχρι την ανάδειξη της οικίας του σημαντικού καλλιτέχνη που κατάγεται από το Γαλατά, του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά αφορούν κυρίως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό, ως συνέχεια και ως σύνδεση της μνήμης με την εμπειρία, της φύσης με τον τουρισμό, της παράδοσης με την καινοτομία. Θα ήταν κρίμα αν δεν ήταν επιλογή, μια περιοχή με τέτοια δυνατότητα ελεύθερων χώρων αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας να μην έχει ένα υπαίθριο χώρο για παραστάσεις.
Πιο πέρα και πιο πάνω από την παράθεση προβλημάτων στέκονται οι λύσεις και ο τρόπος που θα φτάσουμε σε αυτές. Εμείς, στην Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος προτάσσουμε τη συνάντηση, τη συνδιαμόρφωση. Θέλουμε να ξαναφέρουμε των πολίτη μέσα στο δήμο, κυρίαρχο στη λήψη των αποφάσεων και την υλοποίηση των λύσεων. Να ξαναδώσουμε ζωή και νόημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με τη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και τη σκυτάλη να μεταφέρεται από τον πολίτη, στο σύμβουλο και τον δήμαρχο, γιατί ο αγώνας είναι κοινός.

Οι υποψήφιοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας: Βαβουλές Γιώργος, πολιτικός μηχανικός - μουσικός ερευνητής, Γεωργίου Ιάκωβος, συνταξιούχος Π.Ν., Γεωργούλα Ζωή, δημοσιογράφος, Ζωγραφάκης Κυριάκος, μηχανολόγος μηχανικός, Καλαϊτζής Δημήτρης, ελ. επαγγελματίας, Καραμανέα Μαρία, βιοκαλλιεργήτρια, Κλάδη Ζωή, ιδ. υπάλληλος, Κυρούση Σταυρούλα, φυσικός, Λιτσάκης Αντώνης, εργολάβος οικοδομών, Μπαρνιαδάκης Σπύρος, εκπαιδευτικός, Μπουλταδάκη Νικολέτα, ψυχολόγος, Πατσουμαδάκη Αικατερίνη, ελ. επαγγελματίας, Σπυριδάκης Κώστας, κοινωνιολόγος, Φαλαγγάρης Κώστας, δημ. υπάλληλος.
Στη Δημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας: Καδίτη Κωνσταντίνα, φοιτήτρια, Καστρινάκης Μανώλης, οικοδόμος, Λεκάκης Γιώργος, ιδ. υπάλληλος, Μαρκαντωνάκης Γιώργος, φοιτητής.
Στη Δημοτική Κοινότητα Γαλατά: Εφεντάκης Παύλος, συνταξιούχος - αγρότης, Νικηφοράκης Μανούσος, εκπαιδευτικός, Φραγκεδάκη Ιωάννα, καθηγήτρια αγγλικών.
Στη Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου: Μπομπολάκη Αργυρώ, φυσιοθεραπεύτρια – νηπιαγωγός, Νικολακάκης Δημήτρης, οικοδόμος, Σωτηρόπουλος Σωτήρης, ελ. επαγγελματίας, Κουτουλάκης Γιώργος, ελαιοχρωματιστής, Χριστοφορίδου Σιρμαλού, δασκάλα – νηπιαγωγός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου