Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Παρέμβαση της Πρωτοβoυλίας Πολιτών για τη σχολική στέγη


Η σχολική στέγη είναι δικαίωμα των δημοτών και υποχρέωση του δήμου

Την παιδεία οι κρατούντες, κεντρικά και τοπικά, σπάνια την αντιλήφθηκαν ως προτεραιότητα και την αντιμετώπισαν με σχεδιασμό και όραμα. Εδώ και χρόνια, συστηματικά προετοιμάζεται αυτό που η οικονομική και κοινωνική κρίση όξυνε. Καταργήσεις ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και απολύσεις, συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο σχολείων, δραματική μείωση διαθέσιμων πόρων για την παιδεία, σε όλες τις βαθμίδες της, κατάργηση υποστηρικτικών δομών όπως τα φροντιστηριακά τμήματα για τους αδύνατους μαθητές, σχολεία πολλών ταχυτήτων -κάποια όπου διδάσκονται όλα τα μαθήματα και κάποια που έχουν ελλείψεις, κάποια που έχουν καλές υποδομές και κάποια άλλα έτοιμα να καταρρεύσουν. Όσο περισσότερο επιχειρούν την υποδούλωση του μέλλοντός μας, τόσο εντονότερα εξαπολύουν επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Η δημοτική αρχή συνηθίζει να διατείνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ότι η μοίρα της είναι να υπακούει πειθήνια τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Όμως, τα σχολεία (και τα κτίριά τους) είναι στην αρμοδιότητά του δήμου. Ωστόσο, τα χρόνια περνούν, οι δήμαρχοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο και η εκπαιδευτική κοινότητα στην επικράτεια του δήμου Χανίων συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ολοένα οξυνόμενο πρόβλημα της σχολικής στέγης. Προκάτ «αίθουσες» τοποθετούνται «προσωρινά» για χρόνια παντού, μειώνοντας τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο, ενώ πρώην τουαλέτες, αποθήκες, μπαλκόνια, διάδρομοι και κυλικεία χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας κι εργαστήρια.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εκρηκτική στο Ακρωτήρι και τη Νέα Κυδωνία, με τα Δημοτικά Σχολεία στα Χωραφάκια και το Γαλατά να ξεχωρίζουν. Στο δημοτικό σχολείο στο Γαλατά έχουν στοιβαχτεί επτά προκάτ «αίθουσες» στην αυλή, για τη στέγαση 550 μαθητών! Στο Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, 386 μαθητές προσπαθούν να χωρέσουν σε εγκαταστάσεις για 275 παιδιά. Το Μουσικό Σχολείο περιφέρεται εδώ και χρόνια, αναζητώντας μόνιμη αξιοπρεπή στέγη -μετά από χρόνια πιέσεων και αδιαφορίας από το Δήμο, τελικά πήγε στον Προφήτη Ηλία.
Όσοι επί χρόνια διαχειρίζονται τις τύχες μας προσπαθούν επιμελώς να τα κρύψουν όλα αυτά, αποσιωπώντας τις ευθύνες τους και κατηγορώντας από τους γονείς που τα αναδεικνύουν μέχρι την κακή τους τύχη και την έλλειψη πόρων λόγω κρίσης. Δεν λείπουν, όμως, οι πόροι, αλλά η πολιτική βούληση και ο σχεδιασμός υπέρ των πολιτών, αφού τα δημοτικά χρήματα διοχετεύονται σε έργα βιτρίνας και σε ημέτερους αναδόχους.
Η χανιώτικη κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει πως:
- αντίθετα με ό,τι συνέβη στο γειτονικό Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, στα Χανιά μόνο το κτίριο στον Κουμπελή εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ,
- η καθαρά πολιτική επιλογή για ανέγερση τεσσάρων σχολείων (4ου Γυμνασίου Χανίων, 2ου Γυμνασίου Ακρωτηρίου, 2ου Γυμνασίου Νέας Κυδωνίας και 2ου Δημοτικού Νέας Κυδωνίας) μέσω ΣΔΙΤ (συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ήταν λανθασμένη, αφού τα έργα με ΣΔΙΤ δεν προχωρούν πουθενά για οικονομικούς λόγους,
- πέντε σχολεία ιδρυμένα μεν στα χαρτιά αλλά ταυτόχρονα απόλυτα αναγκαία καταργήθηκαν, επειδή δεν κατασκευάστηκαν ποτέ (9ο Γυμνάσιο Χανίων, 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Θερίσου),
- πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους ακατάλληλους χώρους, στη δε Ηρώων Πολυτεχνείου σε υπόγειο,
- επείγουσες επισκευές πρέπει να γίνουν σε σχολεία, όπως το 16ο Δημοτικό στα Παχιανά, πριν γίνει κάποιο ατύχημα,
- προτιμήθηκε να δοθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το γήπεδο του Πλατανιά παρά για τη σχολική στέγη.
H Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος δίνει προτεραιότητα στην παιδεία και τους νέους σε όλους τους τομείς λειτουργίας της γιατί πιστεύει βαθιά ότι εκεί αρχίζουν όλα. Με τον πλούτο της εμπειρίας που φέρουν οι 35 υποψήφιοι με τη δημοτική μας κίνηση εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, προκρίνουμε τα ζητήματα της σχολικής στέγης και της λειτουργίας των σχολείων στην επικράτεια του δήμου Χανίων και προτείνουμε συμπληρωματικά:
- συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ για εφαρμογές ΑΠΕ σε όλα τα σχολικά κτίρια,
- αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων,
- στήριξη της δημιουργίας σχολικών κήπων σε όλα τα σχολεία,
- ο δήμος να δώσει τα χρώματα και τα πινέλα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς να συζητήσουν και να ζωγραφίσουν το σχολείο τους, δίνοντας χρώμα και ζωή στους μουτζουρωμένους ή ξεβαμμένους τοίχους!
Δεν πρόκειται να δώσουμε άλλη ευκαιρία σε όσους ευκαιριακά διαχειρίζονται το μέλλον μας. Σε όσους ψήφισαν και στήριξαν μνημόνια και πολιτικές εξαθλίωσης των πολιτών. Σε όσους δεν διστάζουν να δώσουν στέγη σε δημοτικούς συμβούλους και παράγοντες, που μεταπηδούν από τη δημοτική αρχή στην αντιπολίτευση με την ευκολία που μοιράζουν υποσχέσεις, και αφήνουν δίχως στέγη το μέλλον μας, τους νέους μας.

Tα όνειρά μας δεν χωράνε σε προκάτ
Σχολική στέγη τώρα

Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος

υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου